Kaum Melayu

Nasi Lemak

__________________________________


__________________________________

                            
> Nasi lemak adalah hidangan yang dijual di Malaysia, Brunei, Singapura, dan Thailand Selatan. Di Kuala Lumpur, hal itu disebut hidangan kebangsaan, warisan kebangsaan Malaysia. Hal ini tidak menjadi bingung dengan Nasi Dagang dijual di pantai timur Malaysia atau Terengganu dan Kelantan walaupun kedua-dua pinggan boleh biasanya dijumpai dijual berdampingan untuk sarapan. Namun, kerana fleksibiliti yang Nasi lemak di dapat dilayani dalam berbagai perilaku, sekarang disajikan dan dimakan setiap saat sepanjang hari. Ada hidangan sejenis di Indonesia disebut nasi Uduk.

 > Secara tradisional, ini datang sebagai sepiring makanan dibungkus daun pisang, dengan hirisan timun, teri kering kecil (ikan bilis), kacang goreng, telur rebus, dan panas pedas sos (sambal) pada intinya. Sebagai makanan yang lebih substansial, nasi lemak juga boleh datang dengan pelbagai menyertai lain seperti ayam, cumi-cumi, kerang, aduk goreng convolvulus air (kangkung), sayur-sayuran acar (achar), daging lembu rendang (daging lembu rebus dalam air kelapa dan rempah-rempah) atau paru (paru-paru lembu). Secara tradisional kebanyakan iringan yang pedas di alam.

 > Nasi lemak secara meluas dimakan di Malaysia, bahkan sebagai hidangan disajikan di sekolah-sekolah Malaysia. Nasi lemak adalah hidangan sarapan biasa, pagi-pagi dijual di warung pinggir jalan di Malaysia, di mana ia sering dijual dibungkus dalam surat khabar, kertas coklat, atau daun pisang. Namun, ada restoran yang menyajikannya di atas piring sebagai makan siang atau malam hari, sehingga memungkinkan untuk hidangan yang akan dimakan sepanjang hari. Nasi lemak kukus yang bermaksud lemak nasi panas adalah nama lain yang diberikan kepada nasi lemak yang dihidangkan dengan nasi panas.

Bahan-bahan:

Beras:

--Susu kelapa
--2 cawan beras
--3 daun pandan
--Garam secukupnya
--1 tin kecil santan(ukuran 5,6 oz)
--Beberapa air Tamarind juice:
--1 cawan air
--Asam pulp(saiz bola ping pong kecil)

Sambal ikan bilis:

--½ bawang merah
--1 cawan ikan bilis( teri kering)
--1 siung bawang putih
--4 siung bawang merah
--10 cabe kering
--1 sudu teh belacan( pasta udang)
--¼ sdt garam
--1 sudu makan gula

Bahan-bahan lain:

--2 telur rebus(potong setengah)
--3 ikan kecil (sardine atau berbau ikan)
--1 kecil mentimun ( dipotong dan kemudian empat)




Cara-cara membuatnya:

Cuci dan tariskan nasi.Tambahkan santan,sedikit garam dan air.
Tambah daun pandan ke beras dan memasak nasi.
Bilas kering teri dan mengalirkan air.
Goreng teri sehingga mereka berpaling coklat muda dan sisihkan.
Tumbuk pasta udang bersama-sama dengan bawang merah,bawang putih,cili kering dan buang bijinya dengan mortar dan alu. Anda juga boleh menggiling dengan food prossesor.
Iris bawang merah ke dalam cincin. Rendam bubur asid dalam air selama 15 minit.
Memerah asam terus menerus untuk mengekstrak rasa ke dalam air.
Tiriskan pulp dan menyimpan jus asam.
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bumbu yang sudah dihalus kan sampai harum.
Tambah di onion ring.
Tambah just asam,garam dan gula Didihkan dengan api kecil sampai sos mengental.Sisihkan.
Bersihkan ikan kecil,potong separuh dan musim dengan garam.
Goreng hingga warna keemasan.
Potong timun menjadi hirisan dan kemudian empat menjadi empat bahagian kecil.
Angat nasi santan dikukus dan tuangkan beberapa sambal ikan bilis di atas beras.


Kuih Bahulu

__________________________________
                         

__________________________________   

> Kuih Bahulu merupakan makanan Melayu tradisional biasanya sangat popular, terutama pada hari cuti dan hari orang ramai.


> Umumnya kuih bahulu terdiri daripada tiga jenis kuih yang merupakan dikenakan bahulu kecil bahulu, lapisan bahulu bahulu and roll. Bahulu bahulu layer dan roll agak sukar ditemui di supermarket untuk kuih tradisional ditempah dari kilangnya.

Bahan-bahan:
--6 biji telur
--Gula kastor175g
--Tepung gandum 120g
--Tepung self-raising 120g
--1 ½ sdt baking powder
--1 ½ sudu besar minyak jagung.

Cara-cara membuatnya:
--Minyak ringan baulu cetakkan dengan minyak jagung dan menepatkannya dalam ketuhar pada suhu 250°c. --Kocok telur dan gula dengan pemukul tangan kuasa sampai campuran yang lembut dan halus. --Ayak kedua-dua jenis tepung dan serbuk penaik ke dalam campuran telur.


--Aduk rata lalu tambahkan mencampur koil jagung ke dalam adunan. --Cukup sendok adonan ke dalam cetakan dipanaskan dan bakar selama 10 minit atau hingga baulu kulit berwarna coklat keemasan.



Gula Melaka

  __________________________________



__________________________________


Gula Melaka, juga dikenali dengan nama Gula Tuak, merupakan salah satu sumber gula yang banyak terdapat di Melaka. Gula ini diperbuat daripada air nira kelapa. Kemanisan dan kehalusan Gula Melaka asli berbeza dengan gula melaka tiruan yang banyak terdapat di pasaran kini.

Proses pembuatan
Proses membuat Gula Melaka mempunyai tiga peringkat. Seseorang yang pakar dalam membuat Gula Melaka dapat mengenal pasti kelapa yang menghasilkan air nira yang baik. Ini penting bagi mendapatkan Gula Melaka yang bermutu tinggi.

Peringkat pertama

Peringkat pertama dalam menghasilkan Gula Melaka menggunakan buluh dan pengikatnya serta pisau yang dikenali sebagai "penyadap" untuk mengambil nira kelapa. Setelah itu, mayang kelapa dilenturkan sedikit demi sedikit dengan membalutnya pada daun kelapa muda. Proses ini berterusan sehingga seminggu bagi mengelakkan tangkai mayang itu patah. Mayang yang dilentur dibuang seludangnya dan dihiris sedikit demi sedikit dan air nira ditakung ke dalam buluh yang sepanjang sekaki. Di dalam tabung tersebut diletakkan sedikit kapur untuk mencegah air nira daripada menjadi masam. Air nira ini dikenali sebagai "air tuak".


Peringkat kedua

Pada peringkat kedua, proses memasak Gula Melaka mengambil masa selama empat jam. Tempat memasak gula Melaka dikenali sebagai "sabak". Pada peringkat ini, pengawasan dan pengalaman adalah amat penting bagi menghasilkan gula yang baik. Api sabak mesti dijaga agar tidak terlalu besar ketika gula mencapai peringkat ""bunga sena" dan menjadi pekat serta mengeluarkan buih-buih yang berwap panas. Dalam peringkat ini, gula dikacau dengan perlahan-lahan dan beberapa minit kemudian, kancah diturunkan dan gula itu terus dikacau bagi menghasilkan gula yang halus.


Peringkat ketiga

Dalam peringkat terakhir, gula yang dipastikan cukup pekat dan masih panas dituangkan ke dalam acuan yang diperbuat daripada buluh setinggi tiga inci yang tidak tertutup di kedua-dua hujung. Tabung diletakkan di atas lantai khas. Setelah beku, gula tersebut dikeluarkan daripada bekas tersebut.

Ketupat
__________________________________





Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia.

Ketupat ada disebut dalam kesusteraan Melayu, Hikayat Indraputra, yang tarikh ditulis dicatat sebagai 1700, tetapi kisahnya wujud secara lisan sebelum tarikh tersebut.

Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya:

·         Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut
·         ketupat nasi dibuat daripada beras.






__________________________________

Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Biasanya sarung ketupat palas dianyam terlebih dahulu sebelum disumbat dengan pulut yang telah dimasak. Ketupat palas juga biasanya dihidangkan begitu sahaja atau digoreng terlebih dahulu. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut, manakala daun kelapa untuk ketupat nasi.
Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. Ketupat moden biasanya empat segi.

Sejak 1990, ketupat yang dibungkus dalam plastik mula diperkenalkan, dan boleh dikukus dalam periuk biasa maupun periuk elektrik. Ketupat sebegini dinamakan ketupat segera / nasi himpit. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu, itu tidak jadi masalah. Terdapat juga dakwaan bahawa ketupat segera dalam plastik boleh mengakibatkan barah.[1]
Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. Namun kini, ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang.



Laksa 

Laksa adalah makanan berjenis mi yang ditaruh kuah dengan kebudayaan Peranakan, yang digabung dengan elemen Tiongkok dan Melayu. Laksa mempunyai beberapa jenis,  bentuk mi-nya bulat putih dan sedikit tebal. Nama Laksa diambil dari bahasa Sanskrit (India kuno) yaitu Laksha yang mempunyai arti banyak, menujukkan bahawa mi Laksa dibuat dengan berbagai bumbu.Di Malaysia laksa mempunyai pelbagai versi seperti :

Laksa ada tiga jenis.

v  Laksa Penang





Bahan-bahan ( lebih 6 orang )
·         sebungkus laksa direbus dan toskan
·         1kg ikan kembung/ selayang
·         2 liter air
·         3 biji bawang merah
·         belacan sebesar ibu jari
·         6 sudu besar cili boh (lebihkan kalau nak pedas)
·         4 keping asam keping
·         1 bunga kantan dibelah dua
·         seikat daun kesum
·         secubit garam
·         sedikit minyak untuk tumis
·         ulam: timun, bawang besar, cili merah, telur dsb

Cara-cara

1.     Rebuskan ikan dengan 2 liter air.
2.    Asingkan isi ikan dan kisarkan bersama sedikit air rebusan yg ditapis, belacan dan bawang..
3.    Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan cili boh , kemudian masukkan bahan kisaran tadi..
4.    Sementara itu, kisarkan sisa tulang bersama baki air rebusan ikan, tapis dan tuangkan tapisan air rebusan ikan dalam periuk..
5.    Masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan masak sehingga pekat..perasakan dengan garam..kecilkan api dan biarkan masak hingga kuah pekat..
6.    Setelah masak, hidangkan bersama laksa yg telah direbus dan ulam..



v  Laksa Lemak Terengganu @ Laksa Kuah Putih



Bahan untuk kuah: 

8 ekor @ 800g ikan selayang2 sudu kecil lada hitam
1/2 in halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 1/2 biji kepala parut diambil santannya2 keping asam gelugursedikit garam

Cara membuat kuah: 

1.     Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak
2.    Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
3.    Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam hingga lumat.
4.    Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
5.    Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.





Bahan untuk ulam:

1.     Daun kesum secukupnya dimayang halus
2.    Kacang panjang secukupnya dimayang
3.    Kobis diracik halus
4.    Timun dimayang
5.    Daun kemangi - buang tangkai
6.    Taugeh - buang ekor
7.    Sambal belacan-Cili kering rebus dan toskan
                        -Belacan tumbuk atau mesin sikit tambah garam




v  Laksa Pangkor





Bahan-bahannya:






·                     Mi Laksa Pangkor - dicelur dan dittos

    




·                     6 ekor ikan kembung

·                     5-6 cawan air

·                     1 batang serai

·                     1 keping asam gelugur

·                     1 inci halia

·                     Sambal udang kering

·                     Kacang panjang - dihiris nipis

·                     Lobak merah - dipotong dadu

·                     Lobak asin- dipotong kecil dan digoreng seketika 


Cara menyediakannya:



Cara menyediakannya:

1. Potong kepala ikan dan asingkan badannya. Masukkan air ke dalam periuk bersama serai, halia dan asam gelugur. Biarkan mendidih.
2. Dalam periuk yang lain, rebus kepala ikan tadi hingga masak dan kisar hingga halus dengan sedikit air. Tapis dan ketepikan.
3. Masukkan badan ikan tadi ke dalam periuk 1 dan biarkan ikan masak. Setelah itu, masukkan garam dan bahan perasa. Masukkan tapisan kepala ikan tadi ke dalamnya untuk memekatkan kuah. Kecilkan api.
4. Sementara itu, celur mi laksa hingga lembut dan toskan.
5. Setalah masak, masukkan laksa, bahan sayur dan tuangkan kuah di atasnya. Enak dimakan bersama sambal udang kering.